15 Nisan 2014 Salı

Amatör

Dünya.

Bir anlığına durup tüm realistliğin ile düşününce diyorsun ki bundan daha iyi bir sistem ortaya çıkaramam.
Ama var olana baktığında da görüyorsun ki aynı 19 Mayıs'ta stadyumlarda öğrencilerin yaptığı kule gibi zar zor bir arada duran, en ufak dokunuşta çökecek bir sistem mevcut.

Bu sistem belli ki oluruna bırakılmış ve her yeni gelişme bir öncekinin üstüne konularak inşa edilmiş. Lakin birazcık bilgisayar bilgisi olanlar bile bilir ki, bir önceki sistemin üstüne, eskisini silmeden, yeni sistem kurarsan, o sistem yavaşlar. Bir kaç tekrar sonrasında ise çalışmaz hale gelir.

Sistem ile kastettiğim özel olarak kapitalizm veyahut eğitim sistemi değil. Uygarlığın genel olarak ilerleyişine sitem ediyorum.

Zira müthiş zekaya ve yaratıcılığa sahip insanoğlu ilerler iken bu özelliklerini kullanmıyor. İçgüdüleriyle bir şeyler yapıyor ama dönüp bakmıyor bile.

En güzel örneği yeni nesillerin eğitimi.
13 yaşından itibaren sadece 5 sene sonra gireceği, sözde "hayat kurtaran" sınavında sorulacak pozitif bilim dayatılan çocuklar, duyduğunu ezberleyen embesiller olarak yetişiyor.
Amacı "eğitim" olan eğitim sistemi ; yaşken eğilmiş, yorumlama, öğrenme kabiliyeti 0 insanlar yetiştiriyor.

Veya "en doğru" diye dayatılan demokrasi, kazanan çoğunluğun eğitim düzeyine, öngörü kabiliyetine bakmadan yönetimi onlara veriyor.
Tek bildiğim hiçbir şey bilmediğimdir ehehe ama ikinci bildiğim bi'şey daha var. Oda demokrasinin azınlık hakkını yeme üzerine kurulu olduğudur.

Veya ;

Televizyon ve internet iki muhteşem icat. İletişimde böylesine kolaylık sağlarken bugün bir bakıyorsun ki ikiside yönlendirme, beyin yıkama araçlarına dönüşmüş. Milyarları bağımlı etmiş.

Veya ;

Bugün iki bayan arkadaş dünyanın hiçbir yerinde akşam belli bir saatten sonra yalnız başına rahatça dolaşamaz. Zira eğitimsiz insan, nefsini yönlendirmeyi de öğrenememiştir. Zaten en çok geceleri ortaya çıkarlar.

Oysa insanlık bir araya gelip ortak bir sistem çıkarsa idi, atalarını takip etmese veya atalarının yaptığı işlere "ancak geliştirebiliriz" mantığıyla yaklaşmasa, biraz özgüvenli olsa "gerekirse siler baştan yaparız" mantığıyla yaklaşsa idi, bugün o iki bayan rahatça dolaşırdı. Eğitim oranı hesaplanmazdı bile, aç insan olmazdı. Herkesi mutlu edecek bir adalet sistemi yaratılırdı.
Zırt pırt çıkan savaşlar olmazdı.
Mutluluk olurdu sadece.

İnsan isteseydi kötülüğü tamamen yokedebilirdi ama yapmadı. Yapmayacak.
İstese iyi biri olabilirdi insan ama o kötü biri ve iyi olmayacak.

O yüzden diyorum ki, bu dünya amatörce kurgulanmış ve herkes bundan hoşnut. Çünkü insanların elinden düşünme kabiliyeti alındı.

Neyse bunlar zararlı düşünceler sen aldırma, bende gidip hayatımı kurtaracak şu sınava çalışayım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder